16. září 2015

Sbohem, Evropo...

Když jsem dnes navštívila Facebook, hbitě mi nabídl nejkomentovanější příspěvky vyprodukované osobami v mém seznamu přátel, lidmi, které znám, mám je ráda, kterých si vážím.
Jeden sdílí příspěvek ultrapravicové strany který vyzývá k vytvoření novodobých koncentračních táborů, zhnusen jeho obsahem, vyjadřuje veškerou podporu uprchlíkům.
Druhý varuje před uprchlíky a své obavy podkládá fotkou neznámých muslimů demonstrujících při neznámé příležitosti s agresivními a výhružnými hesly.

A já se divím. Divím se, že ani po lekci levicových řešení (komunismus) a lekci pravicové diktatury (nacizmus) se tenhle národ nepoučil. Nepoučil o tom, že správná cesta nikdy není "ta pravá" nebo "ta levá". Že v zápalu demonstrací pro a proti uprchlíkům jste přehlédli, že obě masmédii nabízená řešení jsou špatná. A že jste se propadli do volby jedné ze dvou, předem určených variant, místo abyste řešili příčinu problému.

Příčina, ano. A také důvod, motiv. Můžete říct, že země, která byla ve stavu míru za celou svou existenci pouhých 21 let (ano, jsou to Spojené státy) prostě jen vyvolala další války. Války plodí uprchlíky. Ale příčinu ani motiv tím nepostihujete.

Evropa jak ji známe přestává existovat. Ne, vlastně už existovat přestala. To, co vidíme nyní je jen sledem přirozených následků, logický a do značné míry nevyhnutelný, právě jako rozklad mrtvého těla.

Evropa jak ji známe. Svobodná a bez války. Pamatujete na smlouvu ACTA omezující svobodu internetu, proti které demonstrovaly v roce 2012 v mrazu desetitisíce lidí po celé Evropě? Nakonec neprošla. Pár týdnů po jejím zamítnutí ale v Bruselu tiše schválili jinou smlouvu, se silně podobným obsahem a jiným názvem, který už si nepamatuji ani já.


Stačí si zachovat jen malý odstup od každodenního zpravodajství a začne být více než zjevné, že vlády nejenže nevládnou dle vůle lidu, ale nevládnou vůbec. Čím déle se díváte se zachováním odstupu, tím zřetelněji vidíte jak do všech důležitých rozhodnutí z železnou pravidelností zasahuje vnější vliv, šedá eminence.

PROČ musíme řešit "problém s emigranty"? Proč je nám nucena TTIP, transatlantická smlouva, která omezí práva spotřebitelů, zvýší práva korporací a umožní legální sledování každého z nás? ČÍ ZÁJEM V TOM VĚZÍ? To jsou ty otázky které má smysl si klást.

Ať už to s uprchlíky dopadne jakkoli, bude to pro Evropu špatné.
Buď se staneme nacionalistickou společností bez uprchlíků, zato však jen krok od novodobého holocaustu nebo se budeme muset učit žít se značným počtem lidí z třetího světa, kteří si sebou nesou nejen svou kulturu, ale především svou bolest a zlobu za své mrtvé příbuzné a zničené domy. Jedna varianta horší než druhá.


Namísto řešení otázky "uprchlíci ano či ne" a přesvědčování všech okolo o zaručené správnosti námi zvolenené odpovědi bychom radši měli naši energii investovat do zjišťování odpovědi na základní otázku života ve 21. století: Kdo nám skutečně vládne?

Demonstrace proti uprchlíkům, pro uprchlíky a dokonce ani proti vládám nemají jakákoli smysl. Faktem je, že v každém případě bude rozhodnuto za nás a bez nás. Jediné co můžeme udělat, abychom nebyli další figurkou, ovečkou ve snadno ovladatelném davu, je podívat tomu, kdo tohle všechno řídí, přímo do tváře. Nebo se o to alespoň pokusit.

Nikdo není tak beznadějně zotročený jako ti, kteří se domnívají, že jsou svobodní. -J. W. Goethe

Nebuďte naivní, otevřete oči. Vnější svobodu evropská společnost ztratila už dávno. Ale zachovat si vnitřní svobodu, jasnou mysl a schopnost myslet s tedy i analyzovat viníka, ty nám nevezme nikdo, pokud to sami nedovolíme.

Nejsem autorem ani majitelem použitých obrázků. Všechna práva náleží jejich právoplatným držitelům.
I am not the author or owner of the images. All rights belong to their rightful holders.

Žádné komentáře:

Okomentovat