23. února 2015

Ženská záležitost? -recenze-

Menstruace. Nebudeme si nic nalhávat, dámy. Předtím jsme protivné, v průběhu pěkně rozbolavělé a většině z nás se celá ta záležitost s vytékající krví pěkně hnusí.

I pokud se zrovna počítáte mezi tu vzácnou menšinu žen, které mají své tělo opravdu rády a mají jej v úctě, takže se sami sebe při menstruaci hystericky nehnusíte, nejspíš ani vás netěší, že díky rozkladným procesům neuběhne ani 10 minut a už to začíná (slabě ale přece) zapáchat.

Když se k tomu přidalo vědomí, že použitá bavlna se v průběhu pěstování ošetřuje několika pesticidními postřiky, kterých není při zpracování nijak zbavována, měla jsem jasno. Co by asi tak mohly udělat látky co zabraňují drobným polním škůdcům v množení, když si je narvete mezi nohy? Určitě nic špatného...určitě.

A tak jsem se začala poohlížet po hygieničtějším a bezpečnějším řešení. A to které jsem našla je navíc i levnější a ekologočtější než klasická vložka/tampon. Je to menstruační kalíšek.

S menstruačními kalíšky je ale potíž. Prodávají se přes internet v (obvykle) dvou záhadných velikostech. Při bližším zkoumání je vám více méně všude řečeno, že "jestli jste před dětmi tak ta menší, jestli po dětech tak ta větší". Jenže těch značek co nabízejí ty své dvě velikosti jsou desítky. A aby to nebylo jednoduché, tak se od sebe ekvivaletní velikosti od různých značek samozřejmě velikostně liší.

Je to asi jako vybrat si poslepu mezi stovkou naprosto stejných předmětů. A nějaké inteligentní přirovnání, třeba podle velikosti tamponů, které používáte samozřejmě nikde nenajdete.

Průřez různými velikostmi různých značek.
Takže jsem to prostě riskla a objednala tu menší velikost ("před dětma") od náhodné značky. Samozřejmě že neseděla. Asi se nemám co divit, když používám šestikapkový tampony. Pokud taky používáte bez obtíží šestikapkový tampony, nekupujte menší velikosti nebo začněte cvičit "na zúžení". Jinak jediné čeho dosáhnete bude, že se budete zbytečně trápit dokud nezjistíte, že chyba opravdu není ve vás.

Vzhledem k tomu, že nevhodné velikosti nejdou z pochopitelných důvodů vracet prodejci, jsem zamáčkla slzu nad nevhodnou investicí a vrhla se do výběru vhodnější velikosti. Po zralé úvaze jsem naznala, že potřebuju asi tak o cca 5 mm větší a objednala si ho.

Když přišel, zděsila jsem se. První myšlenka byla "Tohle do sebe v žádným případě nedám!".

Zatímco můj první kalíšek byl bledě fialový, v relativně solidním pytlíčku, tento je, bohužel, diametrálně odlišný. Místo solidního pytlíčku mám průsvitné plátýnko co neskutečně pouští malé kousky nití. Nádhera. To, co měla být výšivka je laciný potisk. Co je ale nejhorší, kalíšek je zářivě růžový. Co zářivě, přímo fluorescentně. Jako z opravdu kvalitní zářivé zvýrazňovačky. Ale nenechte se mást, není to pěkná, sytá, tmavá růžová. Tahle je doslova prasátková!

No fajn, překonávám odpor a pouštím se do bližšího ohledání. Kvalita výroby kalíšku? Žádná sláva. Silikon má v sobě skupinku bublin a na vnitřním (naštěstí na vnitřním, takže to snad nebude škrábat) plášti kalíšku je vroubek tam, kde být rozhodně neměl. Tady se tedy na výrobě pořádně šetřilo. Přestože oba kalíšky jsou od stejné značky, je vidět, že kvalita výroby se za ten půlrok mezi objednáním prvního a objednáním druhého změnila skoro k nepoznání.

Po vyvaření jsem se pouštím do testování. Musím říct, že větší velikost je rozhodně velké plus. To, že se to do sebe budete muset naučit správně vložit, se ale nemění. Podle internetových diskuzí mají některé ženy dar shůry a vše jim jde samo od sebe na první pokus. No, já mezi ně nepatřím. Pokud ani vy ne, zde je postup jak dojít úspěchu:
1) Návod který poskytuje Luno je doslova "na dvě věci", takže pokud jste udělali stejnou nákupní chybu jako já, stáhněte si konkurenční návod. Třeba ten od MoonCup.
2) Použijte YouTube. Pár zkušených uživatelek tam má docela dobré tipy při potížích, třeba zde, zde a zde.
3) Vybavena informacemi se na půl hodiny zavřete v koupelně a zkoušejte to dokud na to nepřijdete.

To snažení za to ale rozhodně stojí. Pokud jej používáte dle návodu, pokaždé důkladně omýváte a jednou denně vymyjete vařící vodou, je to nejhygieničtější na trhu dostupné řešení. Narozdíl od tamponů z něj taky nikdo nikdy neměl syndrom toxického šoku, takže dámy co prohlašují že kalíšek je hnus a že tampony jsou mnohem "čistší" by se měly vzdělat.

Dobrá rada nakonec: moje kalíšky jsou obadole zakončeny stopkou. Je to pěkně prudérní, u prvního z nich obzvlášť, protože jeho stopka je dost ostrá. Různě to vadí a bolestivě škrábe. Dle informací prodejce ji máte "zkrátit na délku jaká vám vyhovuje". Pochybuju že komukoli může vyhovovat byť minimální stopka, protože to, co to dělá když jste půl dne v pohybu a ta zatracená věc pořád škrábe na jednom místě, je vážně "super". Viděla jsem prodávat zakončené kuličkou, možná by to mohlo být lepší...

Nejsem autorem ani majitelem použitých obrázků. Všechna práva náleží jejich právoplatným držitelům.
I am not the author or owner of the images. All rights belong to their rightful holders.

Žádné komentáře:

Okomentovat