6. února 2015

Snesete mléko?

"Samozřejmě." Opravdu?

20 % populace ve střední a východní evropě trpí různým stupněm nesnášenlivosti mléčného cukru. Ano, každý pátý. A značná část z nich o tom neví.

Ve skutečnosti je 20% spíš optimistický odhad. Podle těch méně optimistických může trpět intolerancí laktózy ještě mnohem víc z nás.

Když jsem se přistěhovala do Prahy nastal pro mně šok. V mé nové domácnosti je mléko tabu. Můžu si ho koupit, pít - ale budu v tom sama. Zkusila jsem to, příjemné to nebylo. Navíc jsem překvapeně zjistila, že i mě, milovnici mléka a smetany, se bez mléka prostě tráví líp.

Takže? Zkuste pár dní vynechat mléko a mléčné produkty. Asi tak 4. Poté vypijte nalačno 1 sklenici mléka. Nadýmání, bolesti a křeče břicha, pálení žáhy, průjem? Pokud se cokoli z jmenovaných projevilo ve větší či menší míře do dvou hodin od požití oné sklenice, pak gratuluji, jste intolerantní.



Nejdřív špatné zprávy. Nesmíte mléko a smetanu. V téměř žádné jejich formě. Sušené, přidané do jiných výrobků, vařené. Nic.

A teď dobré zprávy. Velmi pravděpodobně nejste intolerantní extrémně silně, jelikož toho byste si všimli už dřív. Takže pravděpodobně můžete jíst kvašené mléčné výrobky (jogurt, tvrdý sýr, tvrdý tvaroh) a dost možná i mléko a mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy.
Co se jogurtu týče, buďte velmi obezřetní, protože do mohých se mléko a smetana přidává po ukončení procesu kvašení. Chcete jogurty zrající v kelímku, typu Hollandia. Co je lepší než Hollandia? Jogurty bulharského typu. Zkuste navšívit prodejnu s balkánskými produkty a ptejte se po jogurtu nebo "kyselo mleko" (jogurt bulharsky).
Další dobrou zprávou je, že existuje docela široká škála náhražek mléka. Mandlové, rýžové, ovesné. Na sojové mléko pozor, soja je velmi často geneticky modifikována - hledejte GMO FREE výrobky.

Jíte venku, v práci, kantýně?
  • Volte asijskou kuchyni, ve které se používá laktózu sporadicky. Japonská, čínská, thajská. Hlavně nic v těstíčku.
  • Italská kuchyně? Špagety jedině bez smetanových omáček a pizza pouze bez smetanového základu. Rajčatové základy čehokoli jsou pro vás to pravé. Pozor na rizoto - často obsahuje smetanu. Místo zmrzliny si dejte sorbet, je stejně dobrý a narozdíl od zmrzliny neobsahuje laktózu.
  • Mexická kuchyně je takřka "risk-free", mléko používá málo, zato zakysanou smetanou nešetří ;)
  • Francouzská kuchyně je opak mexické. Vysoce riziková, máslo je všude a ve všem, a skoro stejně špatné je to se smetanou. Možná salát?
  • Balkánská kuchyně (Řecká, Bulharská, Turecká) je v zásadě bezpečná, ale pozor na dezerty!
 
Jestli jdete na oslavu a nechcete být "divní", mohou vám částečně pomoci enzymatické přípravky na bázi laktázy (enzym rozkládájící laktózu ve střevech). Tablety a pytlíčky, které si dáte před tím, než sníte jídlo s obsahem laktózy. Nepomůže to ale úplně, takže každodení varianta to není.

Tak co? Vyzkoušíte si život bez laktózy? Vašemu trávení to rozhodně neuškodí, naopak.

Nejsem autorem ani majitelem použitých obrázků. Všechna práva náleží jejich právoplatným držitelům.
I am not the author or owner of the images. All rights belong to their rightful holders.

Žádné komentáře:

Okomentovat