13. února 2015

Nechcete rakovinu?

Bylo o tom napsáno mnoho. Americký trh je přesycený a již negenureje větší zisky a tak se velké americké koncerny rozhodly dobít nový svět. Nebo vlastně starý svět - Evropu. Jenže protože jim v tom brání přísné normy na ochranu spotřebitelů, tak vymysleli smlouvu, která jim umožní úspěšně prosazovat své zájmy i pokud budou v přímém rozporu se zákony daných daných zemí. TTIP.
Ano. Vysoká politika.

Ale já se ptám jinak: "Chcete rakovinu?" 
Pokud je vaše odpověď že "samozřejmě ne" nebo "nedejbože", pak je nezbytně nutné aby jste zvedli svá pozadí od monitoru u kterého právě sedíte a šli něco dělat. Něco co vytvoří rozdíl mezi vaším životem a smrtí. Mezi životem a smrtí vašich dětí.

To o čem se v TTIP jedná je totiž vaše jídlo. Mimo jiné. Vaše jídlo, které dle norem EU nesmí obsahovat více než 0,9% geneticky modifikovaných složek. Z dobrého důvodu. Máme množství studií, že požívat GMO je pro organismus fatální. Doslova. Laboratorní myšky krmené GMO mají až pětinásobně vyšší úmrtnost než kontrolní skupiny. Na rakovinu, obvykle.

Jenže pěstovat GMO je levné, snadné a neslušně výdělečné. A když už koncerny, které modifikované osivo prodávají zaplavily USA i Mexiko, je čas vrátit se ke kořenům a otrávit i Evropu.

Nechcete být otráveni? Pak je vaší jedinou šancí začít něco dělat. Hned.  Demonstrovat, podepisovat petice, být slyšet - cokoli. Protože TTIP je ve značně pokročilé fázi jednání, a pokud něco nepodniknete dost rychle, váš příští nákup potravin může být plný GMO, a možná o tom ani nebudete vědět.


Dodatek: Ah, ano. Tento článek je politicky nekorektní a rozhodně je to hereze. Byli jste varováni, že blog obsahuje pohled na svět z mé perspektivy.

Nejsem autorem ani majitelem použitých obrázků. Všechna práva náleží jejich právoplatným držitelům.
I am not the author or owner of the images. All rights belong to their rightful holders.

2 komentáře:

  1. V ČR nejíme GMO, prozatím. Ovšem úmrtnost třeba na rakovinu tlustého střeva máme bezkonkurenčně nejvyšší na světě. Ovšem rakovina Čechy nekosí. To co nás zabijí jsou kardiovaskulární nemoci. To co píšete v článku nemá prachžádné opodstatnění. Takže zkuste psát spíše fakta než dojmy. A ohledně úmrtí v ČT si stáhněte třeba nejnovější ročenku. http://goo.gl/aAmdq7 Zjistíte, že rakovina je velmi rozšířená na jihu Čech, proč? To už si najděte sama 8-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      děkuji za reakci.
      Ano, GMO nejíme. Přesně tak jak píšu: "Vaše jídlo, které dle norem EU nesmí obsahovat více než 0,9% geneticky modifikovaných složek."
      Netvrdím ani, že čechy kosí rakovina. Naopak, vyjadřuji obavu, že pokud projde TTIP, pak je rakovina kosit bude.
      Není mi tedy přesně jasné, ž čeho usuzujete že nepíšu fakta ale dojmy. Budu ráda, když to objasníte.

      Vymazat