22. února 2015

Být ženou

Dnešní doba je zvrácená. Ano, jsme ženy a jsme na to hrdé! Jsme emancipované a zdravě feministické!

...Ne. Nalejme si čistého vína. Nejsme ženami. Ne v našem původním smyslu. Překroutili jsme svůj účel, smysl našeho života, otočili se o 180° a postavily se v tvář matce přírodě, vyzívajíc jí na souboj.


Bereme hormonální pilulky díky kterým ovládáme svou menstruaci. "Menstruace je vůbec hrozná věc, kdyby radši vůbec nebyla!" říkáme si. Svazujeme a stahujeme svá těla. Ukazujeme celému světu, že máme dost síly na to, dělat stejné věci jako muži, že dokážeme být muži. A ono to funguje: stáváme se muži, ztrácíme životadárnou mestruaci, jsme neplodné. Někde mezi dokazováním, že jsme "dost mužné" jsme totiž ztratily své ženství.

Většina z nás trpí komplexem méněcennosti vůči mužům. Není divu, po staletích křesťanské církevní nauky, která stavěla ženu pod a také za muže. Jenže řešením není ukázat všem že jste stějně dobrá v mužských činnostech jako muži... a stát se jedním znich. Uvnitř se zatvrdit, zmrznout a znecitlivět a ztratit ten převzácný, teplý a životodárný poud krve.

Řešení je, jako obvykle, ukryto na tom nejzákeřnějším místě. V nás. Ženy nikdy nebyly méně než muži, dokud se za "méně" nezačaly samy považovat. Ano, bylo jim to nuceno okolím, bohužel. Ale to jediné, co s tím teď můžete udělat, je odpustit. Opusťte ta staletí útlaku, tisíce upálených žen za to, že někomu nebyly povůli. Vraťte se ke kořenům, a zjistíte že předtím tu byla jiná společnost. Společnost která neuctívala Boha, ale Boha a Bohyni. Společnost, kde měli všichni své místo.

Není cílem vyrovnat se mužům, cílem je být ženou. Ne tou která bojuje, ale tou pro kterou muži bojují. Tou která nedosahuje svých cílů násilně a v potu, ale tou které jdou její cíle vstříc. Ne tou která rozděluje, ale tou která spojuje. Ne tou která se vyrovná mužům, ale tou, kterou muži pro její ženskost uctívají.


Ano, zní to hezky. Jak toho dosáhnout? Zní to snadně, ale dělá se to těžce.

Musíte chopit ten zbytek ženskosti, co ve vás ještě zbyl. Musíte pochopit svůj princip a svůj účel a přijmout je. Jste žena, vaším principem je příjmat - proto máte mezi nohama ďolík a ne výčnělek. Příjmat a akceptovat. Bez odsuzování. Zatímco muž je spojen s nebesy, vy jste spojena se Zemí. Naučte se si vážit toho spojení, milovat jej a čerpat z něj svou energii.
Postavte samu sebe i celé ženstvo na roveň mužům. Pozor! Ne výš! Na roveň. A zaujměte své místo - místo ženy s velkým Ž. Té chápající, utěšující, milující, příjímající. Buďte součastně matkou, milenkou i dcerou. Buďte něžná jako dcera, akceptující jako matka a vášnivá jako milenka. Milující jako Žena.

Když zaujmete své místo, vše do sebe zapadne a dává smysl. Vše je snadné.

Nejsem autorem ani majitelem použitých obrázků. Všechna práva náleží jejich právoplatným držitelům.
I am not the author or owner of the images. All rights belong to their rightful holders.

2 komentáře:

  1. Krásně napsáno! Já jsem si prvně uvědomila, KDO je žena, na studentském festivalu v Norsku. V naší skupince byla i dvojice z Ghany. Z té holky ženskost přímo vyzařovala. Ano, byla první, která vstala a odnášela jídlo a pití (nebo přinášela). Ale zároveň z ní muži nespouštěli oči... asi nic podobného neviděli :-) A podruhé jsem to začala vnímat, když jsem se blíž seznámila s indickými ženami. O emancipaci tam nelze mluvit, ale ženskost z nich také září. A jak už v mnoha případech, i v tomto si říkám, že nejlépe by na světě bylo, kdyby se Západ učil od Východu a Východ od Západu. To pozitivní.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, že jsi to zformulovala. Je to přesně tak, amen.

    OdpovědětVymazat