10. února 2015

Bez války, prosím..

..ten Svět mi doneste bez války, prosím, pane vrchní...

Svět. Když se na něj dívám, nezbývá mi než konstatovat, že na něm zuří války. Cítím smutek nad každým jedním mrtvým. Ano, nad každým, bez rozdílu. Ať už jim uřízli hlavu před očima celého světa, či je roztrhal granát a nikdo se o tom nedozvěděl.

Měla jsem to štěstí narodit se do míru. Taky do doby, kdy ještě panovala iluze demokracie. I když jsem (nejen) já, z iluze demokracie vystřízlivěla, míru jsem si cenila. Ale ne, ani ten neměl trvat dlouho.

Snad abychom se nenudili, nebo možná abychom nekritizovali čím dál zjevnější manipulace a lži, byly započaty války. Já myslím, že je namístě nenechat si to líbit a kritizovat je nejen přesto, ale právě proto, že je od nich tak snaživě odváděna pozornost.

Přijde mi neuvěřitelné, že všechny války na světě na světe mají společného jmenovatele - toho, kdo je započal. Mocenská struktura, která se schovává za zády 320 milionů obyvatel USA, má zjevně v začínání válek zvrácené hobby. A používá k tomu nejstarší metodu na světě: vytvoření katastrofy a následné vytvoření viníka = obětního beránka.

Je jen jediný způsob jak to válečné šílenství zastavit. Podívat se na jeho viníky zpříma. Uvědomovat si jejich vliv a jejich lež. A pak to ukázat i ostatním - co nejvíce lidem můžete. 

Protože bránit se válce válkou není řešení.


Nejsem autorem ani majitelem použitých obrázků. Všechna práva náleží jejich právoplatným držitelům.
I am not the author or owner of the images. All rights belong to their rightful holders.

2 komentáře:

  1. Dobrý den.
    Chtěla jste zpětnou vazbu, máte ji mít.

    "Prosím, ten Svět mi doneste bez války, Pane vrchní." geniální věta, která se mi strašně moc líbí.
    Sounáležitost s každým zbytečně ztraceným životem ať už se o této ztrátě mluví, či o ni veřejnost neví je též velice ušlechtilý pocit a dle mého názoru by jej měl zažívat každý "normální člověk".
    Též s manipulací veřejného mínění a iluzí demokracie nelze jinak než souhlasit, protože je tento názor založen na reálné zkušenosti.

    Tak snad jen pokusu o označení univerzálního viníka všech válek bych se vyhnul, nehledě na to, že U.S.A. doopravdy nejsou viníky všech konfliktů na této planetě. Jako příklad dám současný konflikt na Ukrajině. Nechci řešit, zda jej rozpoutal ten či onen (byť jsem si vinou Západních mocností téměř jist), ale jde-li mi o ukončení války, ve smyslu stavu nezabíjení, bylo by dávno po válce, kdyby Ruská Federace materiálně i jinak nepodporovala opolčence. Z tohoto úhlu pohledu, je viníkem pokračování (né jejím zahájení) války Rusko. To že by pravděpodobně následovalo vítězství fašistických sil po celém území Ukrajiny se vším co k tomu patří (etnické čistky, vymívání mozků ad.) je jiné téma.

    Tak jako Vy, jsem proti válce. Ale stejnou měrou se stavím jak proti tomu kdo jí vyprovokoval jako proti tomu kdo v ní pokračuje. To je ale pouze můj duchovní úhel pohledu, který se bohužel v současné situaci neshoduje s tím strategickopolitickým.

    Přeji hodně energie a nadšení do dalšího publikování svého pohledu na svět. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Vám, cením si vašeho česu, který jste investoval jak do čtení, tak do psaní zpětné vazby. Jen bych ráda upřesnila jednu věc - já neviním USA. Cituji sebe sama :D : "Mocenská struktura, která se schovává za zády 320 milionů obyvatel USA"
      Války nezačínají státy - USA, Rusko, Německo - státy jsou totiž především tvořeny svými obyvateli, masou lidí, kteří by válku velmi pravděpodobně nikdy nezačali. Války, stejně jako jiná významná rozhodnutí, dokonce ani nevytvářejí představitélé států - Putin, Bush, Obama. Vytvářejí je mocenské struktury, které tahají za nitky a z válek profitují, ti, kteří rozhodují co budou vlády a prezidenti říkat. Viděl jste Vrtěti psem? Prezident, "nejmocnější muž", odříká co se mu řekne do sluchátka. Nemám iluze o velikosti a moci globální mafie, jediné co se o ní dá realisticky říct je, že její vliv je prakticky neomezený.
      V součastnosti se tato entita moci obvykle, ne však výhradně, skrývá právě za lid, potažno představitele USA. A proto ta zmínka v článku.
      Snad jste nyní lépe poruzuměl, co jsem chtěla říct.

      Vymazat