29. ledna 2015

Život je nádherný

La vita è bella...

Posledních pár dní si připomínáme osvobezení Osvětimi, potažmo koncentračního tábora Auschwitz. Polský premiér popírá že byl osvobozen Ruskem (potažmo SSSR) a Rusko na oplátku odtajňuje dokumenty, které dokazují, že to vážně byli oni.


Na pamětní události politici pronášejí hloupé a ještě hloupější proslovy. A snad úplně všichni se snaží zneužít téhle historické události k opodstatnění svých vlastních, sobeckých zájmů. Napříkald: "muslimové jsou jako nacisti" vs. "muslimové jsou jako židé", atd.

Podle mě mejsou muslimové ani jako nacisté, ani jako židé, ale pokud proti nim budeme pokračovat demonstrovat, napadat je a navrhovat zákony které jim mají omezit osobní svobody na jen základě jejich příslušnosti k jistému náboženství, tak právě tím z nich ty nové židy uděláme. Vytvoříme novou utlačovanou a týranou náboženskou menšinu, za jejíž ponížení se budeme v budoucnu stydět.

Já jsem v den výročí osvobození Auschwitzu zhlédla na film Život je nádherný, který je sice o italských židech v italském koncentračním táboru, ale jeho pointa je možná ještě o to silnější.

V den výročí už to nebude, přesto ale doporučuji všem podívat se na něj taky. Protože je to jediný film o holocaustu, při kterém se budete smát a plakat zároveň.





Nejsem autorem ani majitelem použitých obrázků. Všechna práva náleží jejich právoplatným držitelům.
I am not the author or owner of the images. All rights belong to their rightful holders.

Žádné komentáře:

Okomentovat